Overkomt het je wel eens dat je vol goede moed achter je computer gaat zitten om aan het werk te gaan, je checkt je mail, bezoekt een link die je daarin tegenkomt, wordt gebeld, iemand loopt binnen, je telefoon piept voor een berichtje… en voor je het weet is je dag alweer voorbij? Terwijl je het gevoel hebt dat je niets zinnigs hebt gedaan? Dat je je hebt laten leiden door de waan van de dag?

Veel mensen hebben dat. Dan is er iets te verbeteren aan je manier van werken, het kiezen van je prioriteiten.

Sommige anderen hebben ‘last’ van het tegenovergestelde; perfectionisme. Iets doen en dat blijven doen totdat het voor 100% klaar is, zonder fouten. Intussen blijft het andere werk liggen. Over perfectionisme valt veel te schrijven… een andere keer.

Ook de mensen die besmet zijn met perfectionisme zouden kunnen kijken naar hoe zij hun prioriteiten stellen, om niet om te komen in het werk..

“What is important is seldom urgent and what is urgent is seldom important”

Dwight D. Eisenhower

Een simpel gereedschap wat veel mensen helpt is de prioriteitsmatrix van Eisenhower. Ook Steven R. Covey gebruikt deze veel in zijn methode van plannen. Dan begin je met bepalen wat je wilt bereiken en wat je daarvoor moet doen. Daar maak je een hele lijst van, in eerste instantie zonder prioriteren. Die lijst vul je aan met alle andere dingen waarvan jij vindt dat je ze moet doen. De dingen die onverwacht op je afkomen zet je ook op de lijst. Daarna ga je die hele lijst plotten in de matrix. Als het goed is heb je dan weer vrijheid van keuze in de dingen die jij wilt doen. En wanneer je die wilt doen. Dan doe je ‘vanzelf’ wat goed is…

Van bovenstaande matrix kun je een complete dagtaak maken, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je plant in wanneer je dit als filter voor je to-do lijst wilt gebruiken en daarna aan de gang.

Je kunt er ook een complete training van maken. Dat doen wij niet. Wel gebruiken we dit als een van de gereedschappen in de Leiderschapsstudio. Als je -vrijblijvend- kennis wilt maken met de Leiderschapsstudio kun je meedoen aan onze kosteloze workshop over Authentiek Leiderschap. Je kunt meer informatie krijgen via de knop hieronder.

Leuk. Houd mij op de hoogte!

Geen zorgen, we gaan je niet spammen. Je ontvangt alleen af en toe een mail met inspiratie en/of tips. En als je je kunt inschrijven voor een nieuwe training laten we je dat weten. Meer niet. Beloofd.

Privacy

Je bent ingeschreven, dank je wel!