Measuring the return on Character

Zodra we horen over onethische leiders van wie de carrière en de organisatie naar de knoppen is gegaan, zijn we eigenlijk bijna niet verbaasd. Hoogmoed en hebzucht krijgen de overhand, totdat het noodlot toeslaat en deze mensen alles verliezen wat zij najoegen. Maar zou het tegenovergestelde ook waar zijn? Doen de organisaties van leiders met strakke principes het beter? Een interessant artikel van de Harvard Business Review is gewijd aan het belang van het karakter van de leider (van een organisatie). Zogeheten virtuoso CEO’s (de bovenkant van de schaal) scoren een return on asset van 9,35%. De self-focused CEO scoort in diezelfde 2 jaar slechts 1,35%.  

Consultant Fred Kiel van KRW heeft uitgebreid onderzoek gedaan en het artikel in HBR laat daar voorbeelden van zien. Frappant is dat de self-focused CEO’s zichzelf veel betere cijfers geven op de 4 belangrijke karaktereigenschappen (of menselijke waarden), dan de mensen die over hen geïnterviewd werden… Het omgekeerde was het geval voor de Virtuoso CEO’s, wat natuurlijk past bij het beeld van een ‘goed karakter’.

Wat Kiels’ onderzoek ook laat zien is dat ‘goed karakter’ niet iets is waarmee je geboren wordt. Het loont om die waarden te cultiveren en er aan te schaven, terwijl je leidt, handelt en kiest.

Wat Kiel zegt -en wat we zelf ook ervaren hebben- is dat je wel aan ‘goed karakter’ of die belangrijke persoonlijke waarden kunt werken. Dat gaat prima met ondersteuning van goede mentoren, coaches en adviseurs. Goede raad, oefenen en volhouden, dat is het advies van Kiel.

 

Vanuit de Leiderschapsstudio vinden we het logisch dat Kiel tot deze conclusie komt. Wat hij ‘goed karakter’ noemt vinden wij belangrijke persoonlijke waarden. Als het je lukt om volgens die waarden te leven en jouw leiderschap vorm te geven volgens die waarden, dan volgen mensen je steeds makkelijker. De meeste mensen herkennen het belang van die waarden in hun eigen leven, dus daar willen ze bij horen, dat inspireert en motiveert ze, dat willen ze volgen. En zo maak je jezelf en je eigen organisatie meer succesvol.  

Kennismaken met de Leiderschapsstudio? En tegelijk werken aan jouw authentiek leiderschap? Je kunt meedoen aan onze  kosteloze en toch waardevolle workshop. We ontmoeten je daar graag!

Leuk. Houd mij op de hoogte!

Geen zorgen, we gaan je niet spammen. Je ontvangt alleen af en toe een mail met inspiratie en/of tips. En als je je kunt inschrijven voor een nieuwe training laten we je dat weten. Meer niet. Beloofd.

Privacy

Je bent ingeschreven, dank je wel!